Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti?

30. 6. 2018
Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti?

Myslíte si, že se jedná o stejné druhy pojistek? Jste na velkém omylu, který vás může dostat do nepříjemných problémů. Jedná se o 2 rozdílné druhy pojistek a aby toho nebylo málo, je tu ještě třetí varianta. Jaké jsou mezi jednotlivými pojistkami rozdíly a která z nich je pro vás nejvýhodnější?


Pojištění nemovitosti je základ

 

Pojištění domu či bytu v podobě pojištění nemovitosti by měl být základ pro každého majitele nemovitosti. Toto pojištění vás kryje v případě, když dojde k poničení budovy vlivem živelní pohromy (příliš silný mráz, vítr, krupobití aj.), v případě neočekávané události, jako je přepětí v síti apod. či na nemovitosti spáchá škodu vandal nebo zloděj. Tento typ je možné sjednat pro všechny druhy budov.


 

Pojištění domácnosti jako vhodný doplněk

 

Druhým typem pojištění bytu či domu je pojištění domácnosti. Zásadně se liší v tom, že se vztahuje pouze na věci movité. V pojistném krytí je zahrnuta výbava domácnosti, jako jsou elektrospotřebiče, nábytek, vybavení koupelny, dále také cennosti a peníze, pojistka se vztahuje dokonce i na domácí zvířata. Tuto pojistku není možné uzavřít na chatu nebo chalupu. Podmínkou sjednání je, že je nemovitost obývaná minimálně 270 dní v roce.


Kombinace je nejoblíbenější

 

Mezi majiteli nemovitostí je nejoblíbenější třetí varianta, kterou je pojištění majetku. Jedná se o pojistku, která je kombinací obou předchozích – tj. vztahuje se na nemovitost i na věci movité. Je nejdražší, ovšem má největší rozsah pojistného krytí. Více se dozvíte například zde.


 

dům

Kolik zaplatíte?

Cena pojištění se ve všech případech stanovuje individuálně a ovlivňuje ji několik faktorů. V případě pojištění nemovitosti je to místo, kde se nemovitost nachází (více platí lidé v záplavových oblastech či v Praze). Pojištění domácnosti se odvíjí od velikosti obytné plochy. Někdy je cena stanovena na základě znaleckého odhadu ceny. Výhodnější variantou je, sjednat si pojištění bytu i domu online. Pojišťovny nabízí při této formě sjednání slevy či bonusy a vy si ušetříte také čas.

Nejnovější články