Svítíme a šetříme

30. 6. 2018
Svítíme a šetříme

Také sledujete, jakou máte v domácnosti spotřebu elektrické energie? Nejsou to jen spotřebiče, které ji zvyšují. Nezanedbatelný podíl mají také svítidla. Je samozřejmé, že není snad ani možné žít bez pořádného osvětlení, obzvlášť nyní v zimním období, kdy je velmi brzy tma. Nicméně je velký rozdíl, zda máte v pokoji lustr se čtyřmi stowattovými žárovkami nebo zda zvolíte úspornější způsob svícení.

Obyčejné žárovky, které už se dnes ve výkonnějších provedeních nesmí prodávat, se vyznačují žalostně nízkou účinností. Pouze 20 % dodané energie se přemění na světlo, zbytek se vyzáří ve formě tepla do okolí. Není proto divu, že se již dlouhá léta hledají vhodná alternativní řešení. Jedním z nich jsou zářivky, dále úsporné žárovky a v poslední době velmi populární LED žárovky. LED technologie spočívá ve využití vysoce svítivých diod, které se vyznačují vysokým svítivým výkonem, nízkou spotřebou energie a dlouhou životností. Dokonce na rozdíl od obyčejných žárovek nezáleží na tom, zda světlo často rozsvěcíte a zhasínáte nebo zda svítí dlouhodobě, jeho životnost se tím nezkracuje.

Na trhu jsou dnes k dispozici LED svítidla nejrůznějších typů, tvarů a velikostí. Do běžných lustrů se jako náhrada běžných žárovek používají LED žárovky. Diody v nich jsou různě uspořádány tak, aby svítily pokud možno všemi směry a nevznikaly tak v místnostech zbytečně stíny. Velmi populární jsou také podhledová a zápustná svítidla s diodovou technologií, které se využívají nejčastěji pro osvětlení chodeb nebo kuchyňských linek.

Univerzálním použitím se pochlubí LED pásky, ty lze instalovat prakticky kamkoli, mohou svítit jednou nebo i více barvami. Používají se často pro navození speciální atmosféry a pro náladové osvětlení. Právě nyní před Vánoci se používají také pro výrobu vánočního osvětlení interiéru i exteriéru.

Nejnovější články