Žula na pracovní desku
Ten, kdo si myslel, že někde na zahradě má velké kameny, tak se plete. Také jsem si myslel, že máme, ale byl jsem vedle. Sháněli jsme s manželkou žulovou desku do kuchyně a to, co jsme viděli v různých firmách, nás naprosto fascinovalo.
Pro žulu platí pravidla, která u běžné pracovní desky neplatí. Mezi ty základní patří především to, že sám člověk desku opravdu nezvedne :), o tom jsem se přesvědčil já sám i moje záda. Dalším věcí je, že do žuly se vrtají různá uchycení daleko hůře než do jakéhokoliv jiného materiálu, ze kterého se dělají kuchyňské linky. I když jsem si poté pořídil speciální vrtáky, tak jsem ještě musel půjčit také speciální vrtačku, protože ta moje stařičká to nezvládala. V neposlední řadě je důležitá také cena, protože to jsou tedy opravdu pálky, kde když vám obchoďák řekne cenu za metr, tak vám čelist padne hodně nízko.
Samozřejmě výhody jsou životnost a odolnost, kámen vydrží pořád stejný, či-li to do jisté míry za tu námahu opravdu stojí. Konečný výsledek je naprostá paráda, ale cesta k němu není jednoduchá. Při výběru si také dávejte pozor, jakou žulu kupujete, protože ani zde není vše tak, jak se na první pohled zdá. Můžete si pořídit „kamennou desku“ a potom zjistit, že to vlastně pravý kámen není. Jsou zde různě pórovité materiály, různě barvená žula a spousta dalších aspektů.