Řecký olivový olej nesmí chybět na žádném svátečním stole
11. 3. 2021
Máte před sebou rodinnou oslavu, narozeniny nebo významnou událost a pátráte v paměti po nějakých zajímavých receptech a kulinářských specialitách, jimiž zvládnete hravě oslnit širokou společnost? Pokud ale máte dobré suroviny, jistě se vám něco zajímavého podaří. Dejte příležitost zemi, ve které vzniká špičkové víno, kde milují propečené maso nebo čerstvý jogurt a nešetří olivovým olejem, protože právě ten je alfou a omegou jejich kuchyně. Byla by proto škoda jej opomíjet, zvláště pokud se letní dovolená na Krétě nebo v Athénách skutečně vydařila…
Vychutnejte si kapku jen tak na lžičce
Jak se říká, není olivový olej jako olivový olej, ten, co najdete v regálech velkoobchodů, nemusí být právě zářným příkladem toho, jak by měla středomořská surovina první jakosti vypadat. Držte se raději označení extra virgin olive oil, ale důkladně se ptejte nejen po zemi původu, která by měla být jasně deklarovaná, ale například také po aciditě (jinak řečeno kyselosti), jež musí zůstat na velmi nízké hladině. Právě díky zanedbatelné hodnotě acidity poznáte vysokou jakost, určenou přímo na gurmánské stoly.
Řecký olivový olej je skutečně vyhlášený a dát mu košem by byla škoda především pro schopné kuchaře domácí a jejich rodinný doprovod. Dáte si také pár kapek na jazyk, pro lepší pocit a trochu zdraví přímo z lůna přírody – nebo si dopřejete specialitu, po které se budou všichni skutečně jen olizovat. Dárek pro ženu můžete také vyřešit s malou řeckou pomocí, nehledejte proto dlouho mezi regály a neklikejte na desítky stránek, když víte, že vkus je jen jeden – a s velmi kvalitním olivovým produktem jej dáte najevo. Nakonec platí, že extra panenský olivový olej se hodí i pro kosmetické účely, i když – primárně je vhodné jej mít v kuchyni, nejen pro hosty, ale i slavnostní rodinný oběd či podobné příležitosti, kdy je vhodné zamířit na chuťové pohárky něčím opravdu speciálním.